Příprava ledové kávy: Recepty, které zvládnete doma

ledová káva

Ledová káva je nejčastěji spojována s horkými letními dny, dovolenou, pohodou na pláži či zahradě… Zkrátka a dobře s dokonalým osvěžením a zároveň tím správným „nakopnutím“, když nemáte na horkou kávu ani pomyšlení. Jak ale ledovou kávu připravit, aby chutnala jako od profesionálů?

Kdo jednou propadně ledové kávě, ten si této dobroty už nevzdá. Nechce se vám platit spoustu peněž za osvěžující nápoj v kavárenských řetězcích? Nemusíte! Poctivé ledové kafe si snadno připravíte i doma!

Druhy ledové kávy

Myslet si, že výroba ledové kávy jednoduše spočívá v tom, že svůj oblíbený nápoj prostě „strčíte do lednice“, je nepřesné. Druhů ledových káv totiž existuje nepřeberné množství a každý z nich se lehce liší i přípravou.

Setkat se můžete například s pojmy jako frappé, café freddo, cold brew, café affogato, ledové latté nebo třeba mazagran.

V našem článku vám představíme nejoblíbenější ledové kávy a přidáme i recepty na ně!

Frappé

Ledová káva z rozpustné kávy – tak by se ve zkratce dalo popsat tradiční frappé. Má úžasnou pěnu, jemnou chuť, a pokud hledáte dokonalé osvěžení do horkého letního dne, nemůžete s ním sáhnout vedle.

Pokud ale nepatříte mezi příznivce instantních káv, nemusíte zoufat – tento lahodný nápoj připravíte i ze svého oblíbeného espressa. Jak na to?

Budete potřebovat: 30 ml espressa, 100 ml vody, 50 ml mléka a led.

Jak na to: Do nádoby vložte asi polovinu ledu, přidejte všechny ostatní suroviny a poté je mixujte s pomocí tyčového mixéru alespoň 1 minutu (nebo až získáte hustou pěnu). Směs nalijte do sklenice se zbylým ledem.

Tip: Toužíte po úžasně krémovém frappé? Pak v receptu nahraďte vodu mlékem, případně můžete část vyměnit za smetanu.

Doporučení od Kofishop.cz: Často se setkáte i s ochuceným frappé. K tomuto účelu se používají nejrůznější sirupy do kávy. Pokud ale nechcete spoléhat na sladké, můžete své frappé ozvláštnit tím, že klasické espresso v ní nahradíte některou z našich ochucených káv. Aromakáva dodá ledovému nápoji chuť i bez zbytečného cukru!

Ledové latté

Snad nejjednodušší a nejoblíbenější domácí ledové kafe. Ocení ho zejména milovníci klasických chutí a spojení mléka a kávy. Ne nadarmo patří latté k nejoblíbenějším typů horké kávy. V té ledové si ho zamilujete během chvilky!

Budete potřebovat: 30 ml espressa, plnotučné mléko, led

Jak na to: Do sklenice vložte led, nalijte na něj studené mléko a poté připravené espreso.

Tip: Pokud toužíte po husté pěně, mléko s ledem nejprve umixujte.

Doporučení od Kofishop.cz: Aby chuť kávy v mléku krásně vynikla, použijte k přípravě ledového latté některou z našich espresso káv.

Espresso freddo

Jste-li milovníky tradičního espressa, pak vás jistě potěší, že jeho variantu najdete i mezi ledovými kávami. Recept na něj se příliš neliší od jiných typů ledové kávy z mleté kávy, a tak jej zvládnete bez jakýchkoli problémů. Takže jak na něj?

Budete potřebovat: 60 ml espressa (tzv. dvojité espresso), cukr, led

Jak na to: Do vhodné nádoby dejte několik kostek ledu, přidejte dvojité espresso a cukr. Vše vyšlehejte v pěnu (trvá to asi půl minuty). Do sklenice vhoďte zbylý led a přelijte vyšlehanou kávou.

Tip: Možná vás zarazil v receptu cukr, především pokud nejste zvyklí kávu sladit. Do fredda ale tradičně patří. Tento nápoj totiž pochází z Řecka, a jak je známo, Řekové si umí osladit život!

Doporučení od Kofishop.cz: Neláká vás klasický bílý cukr? Pak vyzkoušejte přírodní a zdravé sladidlo panela. Jedná se o dehydratovanou ovocnou šťávu z cukrové třtiny a má úžasně karamelovo-ovocné aroma, jež kávu skvěle doplňuje. Navíc díky šetrnému zpracování obsahuje řadu zdraví prospěšných látek!

Caffé alffogato

Ledové kafe se zmrzlinou – asi tak by se ve zkratce dalo popsat alffogato. Recept na tuto ledovou kávu je tak snadný, že jej zvládne i dítě. Ostatně i ty by si mohly tento osvěžující nápoj zamilovat – tedy za předpokladu, že byste pro ně připravili verzi s kávou bez kofeinu. My se ale budeme držet varianty pro dospěláky, která nejen skvěle „nakopne“, ale díky zmrzlině rozzáří i ten nejdepresivnější den.

Budete potřebovat: 60 ml espressa (tzv. dvojité espresso), vanilkovou zmrzlinu

Jak na to: Do šálku nebo vhodné skleničky dejte kopeček vanilkové zmrzliny a zalijte ji čerstvě připraveným dvojitým espressem.

Tip: Ačkoli se do alffogata tradičně dává zmrzlina vanilková, můžete vyzkoušet i jiné chutě. Skvěle se ke kávě hodí třeba čokoládová nebo stracciatella. Pokud si troufnete i na odvážnější chutě, směle do toho!

Doporučení od Kofishop.cz: Chcete při šálku lahodné ledové kávy udělat i dobrý skutek? Pak k její přípravě zvolte zrnkovou kávu Orang Utan. Jejím zakoupení přispějete organizaci, které podporuje přirozené pěstování kávy na Sumatře s ohledem na tamní přírodu.

Cold brew

Tohle ledové kafe pro opravdové labužníky je výjimečné již svou přípravou – káva při něm totiž nikdy nepřijde do styku s horkou vodou. Má tak specifickou chuť, která se vyznačuje nižší kyselostí, a nezaměnitelné aroma.

Na přípravu cold prew se nejlépe hodí světle až středně pražené kávy, které umelete středně nahrubo těsně před přípravou.

Budete potřebovat: asi 100 g mleté kávy, 1 l studené vody (ideálně filtrované nebo kojenecké), uzavíratelnou sklenici

Jak na to: Do sklenice (např. zavařovačka) nasypte čerstvě umletou kávu a přilijte studenou vodu. Nádobu uzavřete a směs pořádně protřepejte. Pak ji uložte do lednice a nechejte louhovat až 24 hodin (minimálně ale 12 hodin). Poté kávu přefiltrujte a podávejte ve sklenici do poloviny naplněné ledem.

Tip: Pokud se vám zdá výsledný nápoj příliš silný, jednoduše jej zřeďte ledovou vodou.

Doporučení od Kofishop.cz: Pro přípravu cold brew se skvěle hodí naše káva Africký sen. A dokonale ji umelete na našem mlýnku Comandante C40 MK4 Nitro Blade.

Mazagran

Pokud toužíte po opravdu netradičním osvěžení a máte rádi originální chuťové kombinace, stane se tento typ nápoje rychle vaším oblíbeným. Jak udělat ledové kafe mazagran? Je to jednoduché!

Budete potřebovat: 60 g čerstvě namleté kávy, 1 l vody, 70 g cukru, šťávu ze 2,5 limetek, led

Jak na to: Nejprve připravte litr kávy (ideálně přes filtr nebo ve french pressu). Dokud je nápoj ještě teplý, přidejte cukr a šťávu z limetek. Vše pečlivě promíchejte. Do sklenice dejte led a pomalu na něj kávu nalévejte. Případně můžete kávu zchladit v lednici a poté podávat opět na ledu.

Tip: Namísto limetky můžete použít i citronovou šťávu (té volte o něco méně, protože bývá ostřejší než limetková). Mazagran můžete na konec ozdobit i plátky citrusů nebo lístky máty.

Doporučení od Kofishop.cz: K přípravě kávy se skvěle hodí patentovaná konvička na přípravu kávy Empot.