Jak doma připravit kávu, která bude stejně dobrá jako ta z kavárny

priprava kavy

Milujete skvělou a lahodnou kávu, ale nebaví vás za svůj oblíbený nápoj utrácet horentní sumy v kavárnách a nevlastníte kávovar? Pak je pro vás řešením naučit se připravovat kávu v pohodlí domova tak, aby byla s tou kupovanou srovnatelná, nebo ji dokonce předčila. Že to nejde? Rádi vás přesvědčíme, že to není nic těžkého! Jen musíte vědět jak na to.

Domácí příprava kávy bez kávovaru nemusí znamenat jen typicky české „nasypu mleté kafe do hrnku a zaliju horkou vodou“. I když samozřejmě nemáme nic proti klasickému turkovi, přece jen budete muset pro hledání konkurence kávy z kavárny zvolit jiný typ přípravy tohoto nápoje. Takže jak na to?

Jak vybrat kávu

Začněme ale pěkně od začátku – výběrem kávy. Záleží nejen na druhu přípravy kávy, ale samozřejmě i na vašich chuťových preferencích. Vždy si proto pečlivě přečtěte informace o kupovaném typu kávy – jakou má kyselost, které tóny se v ní skrývají, pro kterou přípravu se hodí…

Obecně se dá říci, že chybu nemůžete udělat s některou z espresso káv, které mají plnou chuť i aroma a které se hodí pro přípravu většiny typů kávových nápojů.

Jak mlít kávu

Ačkoli se může zdát, že koupí mleté kávy si usnadníte práci s přípravou svého oblíbeného nápoje, raději vždy kupujte celá kávová zrna a před každou přípravou kávy je namelte čerstvé. Proč? Mletá káva časem ztrácí aroma i chuť a rozhodně vám neposkytne takový zážitek jako ta čerstvě umletá.

Vyplatí se investovat do opravdu kvalitního mlýnku na kávu, který vám umožní nastavit si různé stupně mletí kávy. Ano, i hrubost (nebo naopak jemnost) dokáže výsledný nápoj významně ovlivnit. Pokud budete mít zrna namletá příliš nahrubo, neuvolní se z nich tolik chuti a vůně. Naopak příliš jemně mletá káva může způsobit nepříjemně silný chuťový profil.

A jak umlít zrna na jednotlivé způsoby přípravy kávy? Velmi hrubé mletí se hodí pro přípravu cold brew (káva se louhuje ve studené vodě i 15 hodin a jemné mletí by jí nesvědčilo), hrubé mletí oceníte ve french pressu, střední mletí je ideální do moka konvičky nebo při filtrování kávy, jemné mletí se hodí pro přípravu espressa nebo do Empot konvičky a velmi jemně mletá káva bude skvělá do džezvy.

Druhy přípravy kávy

Nyní už ale pojďme k domácí přípravě kávy, pokud nevlastníte kávovar. Možností máte hned několik – záleží na tom, která vám bude vyhovovat svou jednoduchostí, a především chutí.

French press

Tento způsob přípravy kávy nevyžaduje žádné drahé vybavení ani speciální dovednosti. Stačí pořídit speciální konvičku s názvem french press, díky které získáte silnou a lahodnou kávu.

Jak na kávu ve french pressu? Hruběji umletou kávu nasypte do french pressu (na 100 ml vody by mělo připadat asi 6 g kávy), zalijte asi třetinou horké vody a nechejte přibližně půl minuty louhovat. Poté dolijte zbývající vodu a nechte stát 2 až 3 minuty. Kávu zamíchejte a nechejte sedlinu zcela usadit. Pak stačí jemně stlačit píst konvičky a kávu hned slít (neměla by se louhovat déle, aby se do ní neuvolňovaly látky, které mohou její chuť zkazit).

Filtrování kávy

Tento typ přípravy kávy patří k velmi oblíbeným – získáte díky němu kvalitní nápoj, který můžete popíjet jen tak nebo ho využít na přípravu dalších kávových nápojů. A navíc nepotřebujete žádné finančně nákladné vybavení. Základní (papírové) filtry většinou seženete za pár korun.

Jak udělat kávu přes filtr? Kávu namelte středně najemno (ale ne příliš). Připravte si vhodnou nádobu a tzv. dripper, do kterého se vloží papírový filtr. Ten v dripperu nejprve propláchněte proudem horké vody a poté do filtru nasypte požadované množství kávy. Zalijte částí horké vody a přibližně půl minuty počkejte. Poté pokračujte v lití vody. Až voda proteče (nemělo by to trvat déle než 3 minuty), můžete kávu podávat.

Konvička Empot

Zcela revoluční způsob přípravy kávy s pomocí konvičky Empot. Speciální patentovaná nádoba v sobě ukrývá důmyslný systém – má skloněné dno, a když nahlédnete pod pokličku, uvidíte v konvici malý schůdek. A právě v tomto místě se drží kávová sedlina po celou dobu, co si naléváte kávu do šálku. I ten nejjemnější kávový prášek se udrží v konvičce až do úhlu 90°, takže nalévání je velice komfortní. Díky tomuto systému nepotřebujete žádná sítka ani papírové, textilní či plastové filtry. Můžete si vychutnat vždy perfektně připravenou čerstvou kávu.

A jak na „empotování“? Do čisté konvičky nasypte požadované množství jemně namleté kávy. Nyní obsah zalijte do 2/3 vroucí vodou a odspodu promíchejte Empot míchací tyčinkou nebo dlouhou lžičkou. Během krátkého míchání se utvoří viditelná pěna. Poté dolijte konvičku zbytkem vody do plného objemu. Nechte odstát 4 minuty a poté si vychutnejte ten pravý prožitek z kávy.

Moka konvička

Moka konvička (hovorově se jí občas říká „bialeta“ podle jejího vynálezce Alfonsa Bielattiho) je skvělý způsob přípravy kávy – výsledný nápoj nejvíce připomíná klasické espresso. Přitom tato konvička stojí jen zlomek ceny kávovaru.

Jak uvařit kávu v moka konvičce? Zvolte jemné mletí a umletou kávou naplňte prostřední část konvičky připomínající trychtýř. Spodní část naplňte vodou a konvičku sestavte. Dejte „bialetu“ na sporák a vařte na středním plamenu. Až se většina vody ze spodní části konvičky dostane nahoru, „bialetu“ odstraňte z ohně (poznáte to podle změny zvuku bublání – chce to trochu praxe) a kávu servírujte.

Džezva

Tato tradiční příprava kávy z Turecka si pomalu i u nás začíná nacházet své příznivce. Ačkoli nemusí zachutnat všem, rozhodně stojí za to ji ochutnat. A když to nebude zrovna váš „šálek kávy“, získáte v džezvě alespoň hezkou nádobku na ozdobu.

Jak na kávu z džezvy? Tradičně se do ní dává i cukr a aromatická koření. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, nalijte do džezvy trochu vody a přidejte cukr (na 2 lžičky kávy by měla přijít 1 lžička cukru) a případně koření podle chuti. Zahřívejte, dokud nevznikne karamel. Poté přisypte kávu namletou opravdu velmi najemno a dolijte vodu do dvou třetin džezvy. Přiveďte k varu. Až se pěna z kávy dostane k okraji nádoby, džezvu odstavte a asi půl minuty nechte odstát (aby sedlina zcela klesla). Poté přelijte do šálku a podávejte. Nejste fanda sladké kávy? Jednoduše část s výrobou karamelu přeskočte a v džezvě uvařte pouze kávu.