Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

cascara-caj05_1

 

Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Cascara je název pro sušené slupky kávových třešní, tedy samotného obalu kávového zrna. Ale nebojte, rozhodně to neznamená, že by neměla co nabídnout!

Potěšení nejen pro chuť

I když u nás cascara není tak známá, rozhodně není žádnou novinkou – tento nápoj se dokonce pije déle než samotná káva. Občas se jí přezdívá kávový čaj nebo čajová káva a má lahodnou, jemně nasládlou chuť a aroma. Skrývá v sobě jemné tóny hrušek, šípků a třešní.

Ovšem chuť není tím jediným, proč je cascara tak oblíbená a vyhledávaná. Podobně jako káva obsahuje kofein, takže vám dodá pořádnou porci energie. Jak vyplývá z analýzy laboratoře VŠCHT v Praze, 100 ml čaje z kávových třešní obsahuje asi 11,4 mg kofeinu. Kromě toho v cascaře najdete vitaminy B2 a E a spoustu důležitých antioxidantů.

Cascara působí pozitivně na metabolismus, zrychluje ho a přirozeně podporuje spalování tuků, takže ho ocení i ti, kteří si hlídají váhu nebo chtějí shodit nějaké to kilo.

Cesta kávového čaje

Cascaru, kterou najdete na Kofishop.cz, pochází z Peru, od společnosti PachaMama (název je odvozený od inckého termínu pro Matku zemi). Kávovníky se tu pěstují v půdě bohaté na živiny, v nadmořské výšce okolo 1 500 m, což znamená, že kávové třešně dozrávají pomaleji. Díky tomu je káva přirozeně sladší a aromatičtější.

Společnost PachaMama sdružuje zkušené pěstitele kávy, kteří každé kávové zrno sbírají po pečlivé kontrole ručně. Následně se úroda zpracovává takzvanou mokrou metodou a na závěr se suší na slunci – přesně tak, jak se káva i kávový čaj zpracovávaly po celá staletí, a navíc zcela ekologicky. Výsledkem je kvalita, kterou jinde nenajdete.

IMG_3112

Přímá pomoc pěstitelům

Díky organizaci Cooperativa Agraria Cafetalero Industrial Satinaki, která zastřešuje dovoz kávy z PachaMama do německých pražíren, se cascara i káva z Peru může dostat až do vašeho šálku. A navíc za ně jejich pěstitelé dostanou náležitou finanční odměnu.

Dovoz totiž probíhá v rámci tzv. Direct Trade, který eliminuje mezistupně v obchodování, takže se peníze proplácejí přímo farmářům, nikoli prostředníkům. I když to znamená vyšší cenu, ruku v ruce s ní jde i kvalita, která je jinak nedosažitelná.

Jak na cascaru

Jak vlastně čaj z kávových třešní připravit? Je to jednoduché. Na šálek vám stačí 1 až 2 polévkové lžíce cascary, kterou přelijete 250 ml vroucí vody. Čaj byste měli nechat louhovat asi 4 až 6 minut, aby se uvolnila nejen jeho chuť, ale také kofein nebo antioxidanty.

Čaj z kávových třešní si můžete vychutnat jak teplý, tak i studený (když přidáte pár kostek ledu, získáte oblíbený osvěžující ledový čaj). Dochutit jej můžete například zázvorem, skořicí nebo kardamomem. Díky přirozené sladkosti není nutné kávový čaj sladit, takže tento lahodný nápoj neohrozí vaše křivky.

Proč cascara z Kofishop.cz?

Rádi byste čaj z kávových třešní ochutnali? Pak si jej objednejte na Kofishop.cz! Proč? Tady máte hned několik důvodů:

  • lahodná chuť díky tradičnímu pěstování ve vysoké nadmořské výšce a bohaté půdě,
  • ekologický proces pěstování i sbírání kávových zrn,
  • pečlivý, ruční sběr pouze zcela zralých kávových plodů,
  • tradiční zpracování mokrou metodou a sušení na slunci,
  • prodej kávy i cascary probíhá díky organizaci Cooperativa Agraria Cafetalero Industrial Satinaki v rámci Direct Trade – pěstitelé z PachaMama tedy získají maximální možnou cenu,
  • cascara je certifikovaná jako bio.

A hlavně – nikde jinde tak kvalitní a chutný čaj z kávových třešní nekoupíte. Přesvědčte se o tom sami!